BANDREKOMMENDATION: CLOUD CULT

image25
image2image2image2image3image3
GENRE: INDIEPOP / EXPERIMENTAL
URSPRUNG: MINNESOTA, USA




Det här är ett band som är svårt att placera i ett fack. Cloud Cult's ljudbild är olika alla andras, en konstig men mycket bra blandning av noisepop, electronic och indiepop kanske ger en fingervisning om vad det hela handlar om. Sångaren har en lite speciell, smått gnällig röst som passar in mycket bra i detta sammanhang.

Låten jag presenterar ovan ger tyvär inte en rättvis bild av Cloud Cult. Visserligen är låten bra, men den ger inget bra exempel på Cloud Cult's egentliga ljudbild. Tyvär var det den enda låt jag kunde hitta.

Bandet har ett eget skivbolag, Earthology Records, som drivs utan vinstintresse och släpper sina skivor på det miljövänligaste sätten som finns att tillgå.

Låtar att kolla upp:
- That man jumped out the window
- Happy Hippo
- Living on the outside of your skin
- Transistor radio
- Moving to Canada
- Take your medicine

REKOMMENDATION: ELLIOT SMITH

image24
image2image2image2image2image2
GENRE: SINGER-SONGWRITER / INDIE
URSPRUNG: NEBRASKA, USA


ELLIOT SMITH - MEMORY LANE:


ELLIOT SMITH - BETWEEN THE BARS:


Elliot Smith, eller Steven Paul Smith som han egentligen hette, var en amerikansk singer-songwriter. Elliot var också en plågad människa, han begick självmord oktober 2003, då 34 år gammal, efter flera års depression och drog- och alkoholmissbruk.

Det undgår ingen att det finns ett budskap i Elliot's musik. Jag har aldrig hört någon som skriver så bra texter som denne man. Ibland är det kryptiskt och mycket metaforer, och stundom yttrycker han sig i klartext.

Hans sång är skör och påminner på något sätt om en hög viskning. I många låtar har han flera sångspår i bakgrunden för att skapa en harmoni i sången. Några av låtarna är akustiska, några är lite mer åt soft-rock-hållet. Gitarrspelet är vackert, och Elliot's instrumentala förmåga sträckte sig utöver bara gitarr. Han spelade även piano, klarinett, bas, trummor och munspel. Ge denne man en chans, mycket bättre musikalisk förmåga är svårfunnet.

LÅTTIPS: WISH I WAS DEAD

image2image2image2image2image2
GENRE: INDIEPOP
URSPRUNG: SVERIGE


SHOUT OUT LOUDS - WISH I WAS DEAD

SHOUT OUT LOUDS - WISH I WAS DEAD PT. 2


Inte så glad indiepop från det svenska bandet Shout Out Louds. Två varianter av samma låt, kunde inte välja vilken jag tycker bäst om så båda får vara med. Klassiskt indiepoppigt med en jävligt deppig text.

Söndag eller under början av nästa vecka kommer en rekommendation med en av bland världens bästa låtskrivare/musiker, mer avslöjar jag inte nu.

LÅTTIPS: TIGER LOU - OH HORATIO

image23
image2image2image2image2image4
GENRE: INDIEPOP
URSPRUNG: SVERIGE


TIGER LOU - OH HORATIO

"he told me about the life long love of his heart
had a t-shirt on that said we're all gonna die alone
I still believe that's true, oh I truly do"

Det här är dagens låt. Mysig indierock/pop från det svenska bandet Tiger Lou. Skulle se dem live en gång på en festival. Slutade med att jag blev för full, kom till spelningen 20-30 minuter efter de börjat spela samt att alkoholruset upptog största delen av koncentrationen, så jag minglade runt bland publiken istället för att koncentrerara mig på spelningen. Tror ni jag ångrade mig dagen efter?

REKOMMENDATION: FUNERAL FOR A FRIEND

image22
image2image2image2image2image2
GENRE: ROCK / SCREAMO / HARDCORE
URSPRUNG: STORBRITANNIEN

FUNERAL FOR A FRIEND - ALL THE RAGE:



FUNERAL FOR A FRIEND - JUNEAU:


Funeral For a Friend är ett hardcoreband från Storbritannien. Karaktäristiskt för deras musik är att den är mycket energisk och har refränger som fastnar i huvudet. Matt Davies står för sången och trummisen Ryan Richards sköter growlandet. Just growlandet spelar en mycket stor roll i detta band, och samma sak gäller körsången i bakgrunden.

Mycket distad elgitarr tillsammans med snabba trummor och texter som får armhåren att resa sig gör Funeral For a Friend till ett ruskigt bra band. Det är välproducerad, men utan att vara för dens skull vara för finpolerad. Samtliga skivor är jävligt bra, undantaget sistsläppta CD:n Tales Don't Tell Themselves där det inte förekommer något growlande alls och soundet i övrigt inte alls är lika hardcore.

BANDREKOMMENDATION: DETEKTIVBYRÅN

image20
image2image2image3image3image3
GENRE: EXPERIMENTAL / INSTRUMENTAL / INDIE / AMBIENT / ELECTRONIC
URSPRUNG: VÄRMLAND, SVERIGE

Det här tremannabandet använder sig av lite mer ovanliga instrument, klockspel, vibrafon och traktofon tillsammans med trummor och samplingar. Musiken är helt och hållet instrumental och har ett drömliknande pling-plong-sound. Dragspelet känns som en röd tråd i många låtar, men i låten Lyckans Undulat tycker jag att det blir för mycket. Den har ett sound som får mig att tänka på cirkus. Om det bara är en personlig koppling för mig eller även för andra vet jag inte, men trots detta så har jag svårt att inte tycka om den sånglösa refrängen.

Jag tycker att det är underbart att man kan göra så här minimalistisk musik men ändå få det att låta så komplext. Så orginellt. Det här är en del i deras videodokumentering om hur musiken är skapad:



Ladda hem låtar gratis från Detektivbyråns hemsida, under fliken downloads.

REFLEKTIONER KRING PETE DOHERTY

image19
image2image2image2image2image3
GENRE: INDIEROCK
URSPRUNG: ENGLAND

THE LIBERTINES - CAN'T STAND ME NOW

Pete Doherty, grundaren av och fd. sångare i The Libertines, nu sångare och grundare av Babyshambles. Pete har varit omnämnd massvis med gånger i media sista året, och i mina ögon i helt fel sammanhang. Den mediala fokusen ligger ständigt på hans drog(miss)bruk, vilket är trist, ty Pete Doherty har en musikalisk och poetisk begåvning som många andra artister inte ens kommer i närheten av.

BANDREKOMMENDATION: SIGUR RÓS

image18
image2image2image2image2image2
GENRE: POST-ROCK / AMBIENT / EXPERIMENTAL
URSPRUNG: ISLAND

SIGUR ROS - GONG:

Ni som inte redan hört det isländska bandet Sigur Ros måste bara ge det ett chans. Det tar tid att tycka om, men när du väl börjat gilla det så är det den vackraste musik man kan tänka sig. Det finns så många dimensioner i varje låt, vid varje lyssning tycks man kunna hitta en ny känsla eller nya detaljer i bakgrunden.

Sången är på isländska och framförs av Jón þór Birgisson. Jag förstår inte ett ord av vad han sjunger, och det behövs inte heller. Hans röst är ljus och går i falsett, och det isländska språket låter jättevackert. De allra flesta låtar framförs på isländska, med undantag för låtar som har inslag av Birgissons egenpåhittade språk; hoppländska. Bandet beskriver språket så här: "it's of course not an actual language by definition (no vocabulary, grammar, etc.), it's rather a form of gibberish vocals that fits to the music and acts as another instrument.".

Den instrumentala biten är rätt svårbeskriven. Annorlunda, underlig och stökig. Mycket vackert.

För er som tycker att det här verkar som ett intressant band så finns det lite musikvideos och låtar att ladda hem gratis på Sigur Ros officiella hemsida. Jag önskar att jag lyckats intressera åtminstone ett par stycken av er läsare för detta band, och avslutar detta inlägg med musikvideon till låten Untitled #1


MUSIKVIDEO: PLACEBO - MEDS



image2image2image2image2image3
GENRE: ALTERNATIVE ROCK
URSPRUNG: LONDON


Jag antar att den här videon på något sätt skall återspegla sångaren Brian Molko's psykiska problem, om man tänker på lyriken och hur förvrängt allting i videon är. Låten börjar lugnt och byggs upp för att sedan nå sitt klimax mot slutet. Brian Molko har en mycket unik röst som möts av härlig körsång från frontkvinnan i The Kills.

Själva videon är kanske inte den bästa, men det vägs upp av låten.

TVÅ HALSBAND

image17
Jag och två vänner fick en liten impuls och gjorde en stor klädorder från USA, det är bra billigt nu när dollarn får pisk. Passade på att slänga med dessa två musikinspirerade halsband i ordern.

LÅTTIPS: SILVERSTEIN - MY HEROINE



image2image2image2image2image3
GENRE: POST-HARDCORE
URSPRUNG: ONTARIO, KANADA

"but sedation changes to panic and nausea
and breath starts to shorten
and heartbeats pound softer
you won't try to save me!"

Rockig låt som är lätt att gilla. Sköna growl och bra sång med tilltalande lyrik. Energiskt och lite argt, mycket trummor och elgitarr. Det finns även en lugnare, akustisk version av denna låt, men jag föredrar den vanliga.

MUSIKVIDEO: JUNEAU



image2image2image2image2image4
GENRE: ROCK / SCREAMO
URSPRUNG: WALES, STORBRITANNIEN

Grym låt och grym video från ett grymt band.

BANDREKOMMENDATION: SOUTH AMBULANCE

image13
image2image2image2image3image3
GENRE: INDIEPOP / SHOEGAZE
URSPRUNG: SVERIGE


I hope you two break up
I hope you lose your hair
No, I wish I didn't care


Någon gång under ett av alla gångna år så skickade någon en låt med South Ambulance åt mig, och jag blev helsåld. Spelade den låten på repeat i timmar, och kunde inte få nog.

Letade febrilt efter mer musik av dessa herrar, och slutligen fann jag en mailadress till bandet. Mailade, bad om att få köpa en skiva. Lite fattigare (vill minnas att det bara rörde sig om en symbolisk summa) och några dagar senare satt jag med skivan i handen. En hemmabränd CD med hemmautskrivet CD-omslag och hemmagjort tryck på skivan. Detta var innan Labrador Records signade dem.

I hope we'll never meet
I hope you fuck things up

Ja, iallafall. Det är skithärlig indiepop. Energiskt, ledset och glatt på samma gång. Bästa låten heter Die 5 Times Times 5, tyvär hittar jag inget ställe som streamar den, men ladda hem den gratis här. Textsnuttarna i detta inlägg är citat från nämnda låt.

And if you ask me why I'll just say "go and die"

LÅTTIPS: RADIOHEAD - LET DOWN

image12




image2image2image2image4image3
GENRE: ALTERNATIVE ROCK / BRITPOP / INDIE
URSPRUNG: OXFORDSHIRE, ENGLAND


Bara som tycker att Radioheads grej med att man fick betala vad man ville för deras sistsläppta CD var bra? Ungefär som när Denison Witmer fyllde år och släppte en massa musik gratis, och om man ville så kunde man donera valfri summa till välgörande ändamål.

Nåja, nu kom jag av mig redan i början av inläggen. Saken är den att sitter och läppjar på en supergod drink och kom osökt att tänka på den här bilden ovan. Den är från sommaren -05, eller om det eventuellt var så långt bak i tiden som sommaren -04. En fin bild som jag har skändat med ett citat från en Radiohead-låt. Eller är den kanske inte skändad? Passar det in? Visst har jag vacker datorhandstil? Kanske är det jag som är skändad, men av vad?

MUSIKVIDEO: AUGUST WINTERMAN



image2image2image2image2image2
GENRE: SCREAMO / POST-HARDCORE
URSPRUNG: OHIO, USA

En sån där låt man får gåshud av, ni vet?

ATT LÅTA MUSIK VÄXA

Jag blir oftast besviken vid första genomlyssningen av en CD. Men jag vet, jag vet att bra musik kräver ett många lyssningar, lite tålamod och ett öppet sinne. Ur det som man vid första anblick tyckte var sådär eller inte så bra växer det ofta fram något vackert som sjunker in och blir varaktigt.

Gillar jag däremot en skiva redan efter ett varv så går det allt som oftast inte många lyssningar innan jag lessnar. För lättsmält är för mig i många fall lika med ganska tråkig musik utan en stabil grund att falla tillbaka på, och sån musik rinner av mig lika fort som vatten på en sjöfågel.

Bara en liten tankeställare.

BANDREKOMMENDATION: HATEBREED

image16
image2image2image3image3image3
GENRE: METALCORE / HARDCORE
URSPRUNG: CONNETICUT, USA


Hatebreed är ett fem-mannaband som spelar riktigt agressiv och arg hardcore. Det låter som ursinne i musikalisk form. Snabba, hårda trummor, distad elgitarr och growl. Inte så melodiskt. Vanligtvis är detta inte ett sound som intresserar mig särskilt mycket, men det här bandet har jag fastnat lite för.

Kolla upp låtarna This is now, Live for this och Tear it down. Dessa hittas på skivan The Rise of Brutality.

BANDREKOMMENDATION: K'S CHOICE

image10
image2image2image2image2image3
GENRE: ALTERNATIVE ROCK
URSPRUNG: ANTWERP, BELGIEN

Mycket tilltalande, mjukare rock med kvinnliga sångaren Sarah Bettens underbara whiskey-röst-liknande röst. Tempot varierar mellan låtarna. Until I'm fine är en sån där sorgligt vacker låt, framförd på akustisk gitarr och med kraftfull lyrik; "Don't ask me if I'm hungry, I'm not sick, somethings tearing me apart, brick by brick". I smoke a lot skulle kunna beskrivas som soft-rock, medans exempelvis Mr. Freeze är lite mer högljutt och rockigare.

K's Choice har en samlingsskiva som heter 10: 1993-2003 - Ten Years Of, och den innehåller inte ett enda dåligt spår. Visserligen är nivån inte lika hög hela skivan rakt igenom, men i överlag så är det en grym platta.

LÅTTIPS: EL PICO - RATATAT

LYSSNA PÅ LÅTEN:

image2image2image2image2image3
GENRE: ELECTRONIC / INDIE / INSTRUMENTALT
URSPRUNG: NEW YORK, USA

Jag vet inte mycket om gruppen Ratatat, förutom att låten El Pico är alldeles underbar. Elektronisk musik. superhärliga synthslingor och ett ganska lugnt och skönt tempo. Tänk er Alice In Videoland fast mindre synthpop, instrumentalt och blandat med en liten liten släng hiphop.

En låt som passar perfekt just när man öppnar kvällens första öl, på väg mot förfesten.

BANDREKOMMENDATION: ARAB STRAP

image5

image2image2image2image4image3
GENRE: SADCORE / SLOWCORE / INDIE
URSPRUNG: SKOTTLAND


Arab Strap / arəb strap / noun. 1 leather and steel cock-ring used to sustain erections. 2 musical duo from Falkirk, Scotland, renowned for being miserable.

Ovanstående är den skotska duon Arab Strap's definition av sig själva. Och visst stämmer det. Det låter miserabelt, uppgivet och ledset. Långsamma låtar varierat med låtar i något högre tempo, men i varje ton skiner mörkret genom. Det är regniga dagar. Det är ångest. Det är förlorad kärlek. Det är Arab Strap.

Två utomordentliga plattor med denna duo är Monday At The Hug And Pint samt The last romance. Deras sista skiva (gruppen är splittrad sedan 2006) är lite av en samlingskiva med tidigare osläppt material och heter Ten Years Of Tears. Kan man hitta ett mer passande skivnamn till en samlingsskiva med en grupp som Arab Strap?

BANDREKOMMENDATION: BELLE & SEBASTIAN

image1
bild: belleandsebastian.com

image2image2image2image3image3
GENRE: INDIEPOP / TWEEPOP
URSPRUNG: GLASGOW, SKOTTLAND

Belle & Sebastian är pop. Tweepop. Det är glada, svängiga popmelodier i en härlig blandning med Stuart Murdoch's mjuka och försiktiga röst och berättande lyrik. Glad och mysig tweepop.

Debutskivan Tigermilk samt The Boy With The Arab Strap rekommenderas varmt.

RSS 2.0